Hitoktatás

Hitoktatás az iskolában

Iskolánk az idei tanévben is lehetőséget biztosít az Országgyűlés által elismert magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek bemutatkozására.

Katolikus Egyház:

https://www.youtube.com/watch?v=ytHYZnMx4sA

Református  Egyház

https://reformatus.hu/hittan/

Hitgyülekezete:

 Hit Gyülekezete hit- és erkölcstan oktatásának honlapja:  www.hiteserkolcstan.hu
A Hit Gyülekezete hit- és erkölcstan oktatásának videó ajánlója ( https://youtu.be/wf5abIeeF_U )

 Információs lap katolikus hittan (1)
református hittan
Hitgyülekezte1

Pályázat

 

103078303_709024326515858_7403606397973168128_n

A Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat programjai (pl. Nemzetiségi Nap, Sommerfest, Erntedankfest, Martinstag) megvalósítása során arra törekszik, hogy megismertesse a német nemzetiségi hagyományokat a település lakosságával. Céljai eléréséhez nagyon sok segítséget nyújt a településünkön működő két általános iskola, melyekről elmondhatjuk, hogy városunk meghatározó nemzetiségi színterei, hisz mindkét iskolában német nemzetiségi nyelvoktatás folyik, és a nemzetiségi oktatásban részt vevő gyermekek állandó résztvevői nemzetiségi rendezvényeinknek, és az iskolák több programunkhoz is helyszínt biztosítanak. Sajnos a 2020-as esztendő kivételt képez, hisz a járványhelyzet nem tette lehetővé a nemzetiségi programok megtartását az iskolákban.

A két iskola közül a jelentősebb német nemzetiségi közösségi színterünk a Berhidai II: Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, mert az itt tanuló gyermekek magasabb arányban (85%) vesznek részt a német nemzetiségi nyelvoktatásban. Az intézmény ad otthont többek között több, nemzetiségi szokásokat újraélesztő programnak, játékos nyelvi vetélkedőknek, német nemzetiségi játszóházaknak és nyári napközis tábornak. Az épület a nemzetiségi programokban való állandó részvétel miatt e tekintetben közösségi térként szolgál, melynek megfelelő állapota közösségi érdek. Az állagmegóvás, illetve a rendezvényekhez, a mindennapi oktatáshoz elengedhetetlen a megfelelő higiénikus környezet. A kulturált környezet mindenki számára – legyen szó a tanulókról vagy az intézményekbe érkező vendégekről – kiemelten fontos. A tiszta környezet pedig egészségmegóvó célt is szolgál.

Az iskolát ugyan 2010-ben nagymértékben felújították, ám az elmúlt években az épületben csak minimális, a legszükségesebb tisztasági karbantartást tudták elvégezni. Ezért az iskola vezetésével közösen és a fenntartó Veszprémi Tankerület hozzájárulásával – kihasználva a 2020-ban kiírt támogatási lehetőségeket – „Berhidai német közösségi színtér karbantartása” címmel pályázatot nyújtottunk be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt felé, a Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola karbantartására. A pályázat elbírálását követően a Támogató NEMZ-BER-20-0153 azonosítószámmal 1,5 millió Ft összegű támogatást biztosított a karbantartás megvalósítására.

A kapott összegből az iskola földszinti és emeleti mosdó helyiségeiben, a több kisebb programnak is helyt adó könyvtárszobában, valamint 3 alsós tanteremben valósult meg a tisztasági festés. A támogatás nagyobb részét a földszinti aula és a földszinti bejárat, valamint a lépcsőfordulók lábazati festésének költsége tette ki. A felsorolt területek az iskolákban tanuló gyermekek legnagyobb mozgástere, a folyamatos használat miatt itt volt szükséges a tisztasági festésre egy olyan módot találni, ami lehetővé teszi, hogy minél tovább megőrizze eredeti állapotát. A vállalkozó ezért ezeken a területeken 1,5 méter magasságig mosható, speciális festékkel borította a falakat.

A munkálatokat november és december hónapban végezték el folyamatosan ügyelve arra, hogy az oktatást ne akadályozzák. A tisztasági festést követően a diákok tiszta, rendezett környezetben kapták vissza tantermeiket, mosdó helyiségeiket, az aulát és a folyosókat.

Reméljük, hogy a járványhelyzet elmúltával – visszatérve a régi kerékvágásba – újra szervezhetünk különböző nemzetiségi programokat a megtisztult falak között az iskolában. Köszönjük a Miniszterelnökség támogatását, hogy segítette célunkat, és az iskola helyiségei megújulhattak.

Ernhofferné Somogyi Ágota

BNNÖ elnök

Német nemzetiségi nyári napközi

Német nemzetiségi nyári napközi

 

A tábor első napján népi játékokkal ismerkedhettek a gyerekek. Megtapasztalhatták, hogy milyen egyszerű és mégis szórakoztató játékokkal játszottak a gyerekek régen, amikor még hírből sem ismerték a mobiltelefont és az internetet. A délután folyamán maguk is készíthettek a kézműves foglalkozás során játék repülőt maguknak, melyek aztán kipróbálásra is kerültek.

13 14 15 16

A második nap az egyik legnépszerűbb napnak sikeredett. A gyerekek a népi játszóház keretein belül megismerkedhettek a kukoricafeldolgozás menetével, melyről eddig csak a népismeret órákon hallhattak. Kipróbálhatták a morzsolást, darálást. A délután során a szabadtéri játék mellett a kézműveskedésé volt a főszerep.

11 12

A harmadik napon a Lackó Dezső Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán vehettek részt a diákok, ahol magyarországi németek szokásaival, az ünnepekhez kapcsolódó eszközökkel ismerkedhettek meg. A program interaktív volt, a gyerekek az érdekes és játékos feladatok mellett, az eszközöket is a kezükbe vehették, kipróbálhatták.

10 9

A negyedik napon a Szekszárdi Német színház Tűzmanócska című, német nyelvű előadását tekintették meg a gyerekek. Majd a mesét puzzle és plakát formájában meg is örökítették.

8 7 6 5

A műsor végén a bábokkal is megismerkedhettek a gyerekek.

 

Az utolsó napon a gyerekek maguk készíthettek bábokat, melyekkel előadták a maguk kis meséit és textilből készült kis tolltartót dekorálhattak, ismerkedve kicsit a ruhafestés alapjaival.

4 3

A tábor programjai során sok hasznos tudást szereztek a gyerekek, illetve a meglévő tudásukat feleleveníthették, kipróbálhattak olyan eszközöket, amelyekről eddig csak hallottak. Talán ezt volt a tábor legfontosabb és leghatásosabb eleme, hogy mindent megtapasztalhattak, kézbe vehettek, kipróbálhattak a gyerekek, ami az ő korosztályuk számára a legfontosabb, és így lesz maradandó élmény. Minden programon lelkesen és jókedvűen vettek részt, szívesen játszottak, kézműveskedtek. Köszönjük a lehetőséget!

2 1